Ett väldigt smidigt och enkelt sätt att få ditt hem att kännas som nytt är ett tapetsera om lite då och då. Tveka inte att göra det själv, övning ger färdighet och snart är du proffs på tapetsering. Till nybörjare kan man lite skämtsamt säga att blir det en stor bubbla eller reva då är det just där som familjeporträttet ska hänga sedan.

Vad ska man då tänka på när man väljer tapet? Storleken på rummet är det första. Är rummet mindre så kan ljusa tapeter vara att föredra då de får rummet att verka större och luftigare.

Prova dig fram! Se till att köpa billiga tapeter av bra kvalité så att du kan tapetsera om hur ofta du vill!

Om du tycker om att ha många tavlor och foton på väggarna så kan en mer neutral tapet utan mycket mönster vara att föredra för att inte väggarna ska ge ett plottrigt intryck eller så att inte tavlorna försvinner in i tapeten.

Om du hittar ett väldigt fint men intensivt mönster så kan du tapetsera en så kallad fondvägg. Det innebär att du enbart tapetserar en vägg i rummet med den mönstrade tapeten och sedan har enfärgade tapeter i samma färgton som den mönstrade tapeten på övriga väggar.

Var inte rädd för att använda dig av tapeter som har både mönster och starka färger. Tänk på att anpassa färger rummet, i ett sovrum kan det det passa bättre med rogivande lugnande toner och i ett kök glada färger.

Fototapeter är också ett spännande alternativ. Det finns färdiga att köpa eller så kan du trycka upp egna efter dina foton. En fin tapet på en strand eller en skog kan låta extremt men blir väldigt mysigt när det sitter på plats. Bli inte nedstämd om det inte passar in, då är det bara att tapetsera om!