Bygglov är som nämnt ett tillstånd man erhåller från kommunen om att bygga ut eller bygga ett helt nytt föremål, en veranda eller liknande. Det här ha

Bygglov är som nämnt ett tillstånd man erhåller från kommunen om att bygga ut eller bygga ett helt nytt föremål, en veranda eller liknande. Det här har TV tagit fasta på och skapat ett Sveriges mest omtyckta byggprogram – Bygglov.

Nedläggning

2018 beslutade kanalen att lägga ned Bygglov efter 15 år. Det gick ut på att hjälpa familjer att bygga eller renovera hus till det bättre. En parallell kan dras till amerikanska tv-showen Extreme Home Makeover, i och med att göra ett hem till ett mycket presentabelt ett. Det senare programmet kritiserades dock för att betona extravaganser, det var inte ovanligt att en fattig familj fick rum som de inte kände sig värda. Häftiga saker som rutschkanor ner till barnens sovrum och stora simbassänger för endast en familj var exempel på sådana åtgärder.

Många av familjerna var tvungna att sälja sina hus de fått gratis då de blivit ifrågasatta och utsatta för avundsjuka av grannar i närområdena.

Varför är just hem något som berör många tv-tittare?

Att se någon annans hem och därigenom situation är inte alla förunnat, men genom tv är det möjligt. Man får mycket publicitet genom att vara med i tv och det är inte alla icke kändisar som har visat sig klara av det. I de flestas fall väger dock faktorn att de får renoveringen eller husbygget helt betalt av tv-kanalen över. De resonerar som så att ett antal tv-inspelningar är värda x antal miljoner.

Många får också hjälp av seriösa hantverkare som de anställda i Bygglov faktiskt är. Dessa privatpersoner kan tidigare ha blivit svikna av icke seriösa hantverkare som tagit för mycket betalt i jämförelse med det faktiska arbetet som har lagts ned på respektive projekt.