Adolf Hitler och nazisterna kom till makten i Tyskland genom att utnyttja missnöjet och arbetslösheten som rådde i landet. Hitler började snabbt att r

Adolf Hitler och nazisterna kom till makten i Tyskland genom att utnyttja missnöjet och arbetslösheten som rådde i landet.

Hitler började snabbt att rusta upp den tyska armén och förfölja judarna. Många flydde från Tyskland, men många blev kvar och satta i koncentrationsläger. Hitlers och nazisternas mål var till att börja med att ta tillbaka de landområden som hade förlorats i Versaillesfreden, och sedan att införliva alla tysktalande områden med det nya, stora tyska riket, Tredje Riket. Han började med Österrike. Och trots att Tyskland i och med Versaillesfreden hade förbjudits att ha en militärmakt stod Storbritannien och Frankrike och tittade på. Man ville så långt det bara var möjligt undvika ännu ett krig, och såg därför genom fingrarna med Tysklands framfart.

Men när Tyskland anföll Polen den 9:e april 1940, så förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland och dess allierade Ryssland.

Den tyska krigsmaskinen fortsatte att invadera land efter land. Man intog bland annat Danmark, Norge, Nederländerna, Belgien och Frankrike. Samtidigt intog Ryssland Finland. Nu var det bara Storbritannien kvar.

Hitler och Rysslands Stalin var sedan början av kriget allierade. Men Hitler hade inte tänkt nöja sig med det, han ville inta Ryssland, och den 22 juni 1941 inleddes operation Barbarossa och Tyskland anföll Ryssland. Detta gjorde att Hitler nu förde krig på två fronter, mot Storbritannien i väst och mot Ryssland i öst.

Under tiden intensifierades förintelsen, och miljoner judar, romer, homosexuella och andra oönskade mördades i tyska koncentrationsläger.

USA gick med i kriget 7:e december 1941 efter att Tysklands bundsförvant Japan hade bombat den amerikanska flottbasen Pearl Harbor.

År 1943 vände kriget till de allierades fördel. Hitler förlorade flera betydelsefulla slag mot Ryssland och även Storbritannien vann viktiga segrar. De allierade bombade de tyska städerna dag och natt, och Tyskland började bli mer och mer desperat. I slutet av 1944 verkade allt hopp vara ute, men Hitler förbjöd tyskarna att kapitulera, och kriget fortsatte i flera månader till. Den 7:e maj 1945 kapitulerade till slut Tyskland, efter att Hitler tagit självmord, och det andra världskriget slut.