Det är väl bara att slänga upp en gardin där eller ha en stearinljus där? Inte riktigt. Som privatperson är man skyldig att följa de regler som hyresv

Det är väl bara att slänga upp en gardin där eller ha en stearinljus där? Inte riktigt. Som privatperson är man skyldig att följa de regler som hyresvärden eller vad lagar samt sotare säger. Har man en eldkamin som bara är för syns skull ska den fortfarande besiktigas och kontrolleras.

Stearinljus

Så kallade stearinljus används för att skapa en behaglig stämning inomhus, främst under hösten och vintern. Men ljus är förrädiska. Man ska aldrig lämna ett ljus utan uppsikt, och helst vara flera om något skulle hända.

Stearinljus kan vara vackra och de står ofta i väldigt fina stativ som kan vara värda en hel del pengar. Det gäller att inte ha textilier eller andra lättantändliga material nära. Om det börjar brinna så är det bra att ha antingen en brandfilt eller en brandsläckare. Att kasta vatten på en eld fungerar bara om den är av mindre storlek. Man ska aldrig öppna fönster eller blåsa på en eld under tillväxt eftersom det ger elden en gynnande syretillförsel.

Gör hemmet barnvänligt om du har barn

Vill man sitt barn det bästa så är det bra att även inreda för en trygg uppväxt. Det ska inte finnas några farliga objekt som är nåbara för barnet, och inte heller ska de kunna ramla ner från hög höjd. Dyra inredningsföremål som du är rädd om är det bra att förvara på höga platser där dina barn inte når till. Kring 7-8 års ålder behöver man inte vara lika försiktig längre utan barnen förstår för det mesta att mamma och pappa blir ledsen om ett dyrbart föremål skulle gå sönder.

Du kan också låta barnen ge inspiration! Det är vanligt att folk sätter upp tavlor som barnen målat i sina hem.