Vi lever i en tid då miljömedvetenhet är livsviktigt. Alltfler människor börjar att intressera sig för att man kan leva ett mer hållbart liv, men även hur vi kan bli mer gröna i vår vardag. Många väljer att ta cykeln till arbetet istället för buss eller bil. Andra plastbantar sina hem, återbrukar gamla ting eller handlar på second hand. Alternativen är många och alla är de bra för vår miljö, men finns det något mer som man kan göra?

Promenera eller samåk

Du behöver inte använda dig av bilen varje gång du kliver utanför dörren. Ska du iväg och handla kan du med fördel promenera eller varför inte se om du kan samåka tillsammans med din granne? Se till att du handlar ordentligt vid varje tillfälle så att du slipper flera resor fram och tillbaka till affären.

Sänk temperaturen i hemmet

Visste du att det räcker med att du sänker någon grad hemma för att du ska kunna spara in en hel del pengar? Du kommer dessutom inte märka någon skillnad på om det är 23 eller 21 grader i din bostad, men på elräkningen kommer den stora skillnaden att synas. Naturligtvis ska du inte frysa i hemmet. Genom att välja ett bra elbolag, till exempel med hjälp av https://tibber.com/se/, kan du få grönare och billigare el.

Källsortera

Det finns många anledningar till varför du bör källsortera, men den främsta är såklart att du gör miljön en väldigt stor tjänst. Dessutom är det väldigt enkelt och tar inte många minuter att få i ordning. Har du olika kärl att använda dig av blir processen dessutom enklare. Sätt en liten bild på varje kärl så att även barnen kan vara med och sortera.

Handla ekologiskt

I butikerna idag finns det mängder med ekologiska alternativ som du bör satsa på om du vill vara lite grönare i din vardag. Detta är även något som du kan göra på restaurang. Våga fråga servitören vilka ekologiska alternativ som finns på menyn. Ju fler som vågar fråga, desto större behov kommer att skapas och fler restauranger kommer att börja tänka om. Vill du vara mer miljövänlig när det gäller mat så skippa plastpåsarna när du handlar. Ha med dig en smidig rullvagn eller använd dig av återvinningsbara tygkassar. De är enkla att ha med sig, väger inte mycket men gör stor skillnad på miljön.

Stäng av tvn

Då menar vi inte att du bara ska trycka på den röda knappen på din kontroll, utan att du verkligen ska stänga av tv:n på riktigt. Det finns mängder med olika apparater som vi använder, men som vi fortfarande låter stå inkopplade, även när de inte brukas. Hur länge har laddaren till mobilen suttit i uttaget egentligen?