En lampa gör så mycket mer än bara ger ifrån sig ett ljus – den kan skapa rymd, göra en atmosfär mer eller mindre ombonad, hjälpa växter att må bättre och skapa intressanta skuggor i ett rum. Dessutom är lampor en komplettering till möblerna och den övriga inredningen i hemmet. Vi ska kika på olika slags lampor och vad de är bra för.

Vägglampor

En vägglampa är perfekt om du inte bor så stort eller om du vill kunna rikta ljus åt olika håll. Många par med en dubbelsäng väljer hellre en vägglampa än en sänglampa eftersom de kanske inte har plats för ett bord vid sidan av sängen. En vägglampa kan också vara praktisk i hallar och i trappor där det ofta blir skumt. Bra för mörkrädda barn som kan tända lampan i trappen både från över- och undervåningen.

Vägglampor kan även fästas på husets ytterfasad och hjälper till att hålla inkräktare borta i viss mån. Tänk dock på att köpa en IP-klassad vägglampa som tål kyla och fukt.

Bordslampor

Bordslampor kan ställas i stort sett var som helst, inte bara på bord. Ställ fina bordslampor i fönstret på fönsterbrädan för att ge fönster en mysigare stämning under mörka höstkvällar. Bordslampan kan i vissa fall även ställas på golvet om armaturen eller skaftet inte är rangligt. Låt även en bordslampa fungera som ljuskälla åt ett vackert stilleben i bokhyllan, på kafébordet eller på en piedestal helt i sin enskildhet.

Golvlampor

Golvlampor är bland de allra bästa lamporna att ha i ett hem där du vill lysa upp vrår eller hörn som normalt inte kommer till sin rätt. De är dessutom mycket praktiska eftersom de lätt flyttas runt och kan byta plats. Om du vill ha mer rymd i rummet ska du satsa på en golvlampa som riktar skenet upp mot taket. Om du vill kunna växla ljusets riktning ska du skaffa en golvlampa med skaft som är justerbart eller går att rikta åt olika håll. Variera gärna golvlampor med en bordslampa i samma stil eller färg på skärmen. Tänk också på att en golvlampa gärna ska avge ett mysigare sken, så en färgad skärm kan ge ett mer dämpat ljus vilket gör stämningen mer harmonisk.

Taklampor ger allmänljus

Om du vill ha en lampa som ger ett allmänljus till hela rummet, ska du satsa på en stor taklampa. Taklampor är bra för att ge ljus åt en större yta och för att man ska kunna se bättre i rummet man befinner sig i. Kök, varadagsrum och hall brukar vara de viktigaste platserna eller rummen att ha taklampor i. Varva gärna med spotlights eller takskenor där du kan ha flera lampor som är riktbara. Köp en stor designlampa till vardagsrummet – det blir en cool inredningspryl.