Hemmet står för många olika saker, och varje person har sina åsikter om hur ett hem helst ska vara eller se ut. Gemenskap I ett hem så kan man koppla

Hemmet står för många olika saker, och varje person har sina åsikter om hur ett hem helst ska vara eller se ut.

Gemenskap

I ett hem så kan man koppla av, ladda batterierna för morgondagen. Man kan träffa sin familj eller sina vänner och ha det trevligt tillsammans. Om hemmets alla betingelser kan man läsa om på Wikipedia. Det är för många viktigt att ha en fast samlingspunkt dit man kan vända sig till i tider av sorg, glädje eller oro.

Värme

Att vara inomhus är per definition att befinna sig i värme. Speciellt under hösten och vintern är det trevligt att efter att ha varit utomhus länge få komma in och värma sig. En extra mysfaktor är om man har har en öppen brasa i en eldstad eller varför inte en eld i en modern kamin med stängbara luckor.

Bastu är en annan facilitet som ses som lyxig av många. När man bastar i upp till 100 grader Celsius så renas kroppen från slaggprodukter eftersom svettproduktionen eskalerar. Man ska dock undvika att basta i flera timmar eftersom våra kroppar inte är gjorda för långvarig utsättning av värme. Det är viktigt att dricka mycket vatten och gärna äta saltade snacks innan och efter en lång bastusession.

Bada, duscha

I hemmet är det sedan länge ett faktum att vi tvättar oss och våra kläder för att bli fria från smuts men också för att lukta bättre inför andra. Man ska dock inte tvätta sig överdrivet mycket, speciellt inte som barn då detta kan framkalla allergier. Det finns två sätt att tvätta sig på som de flesta använder. 1) Genom att bada i badkar. Här kan man koppla av medan man lyssnar på en ljudbok eller varför inte mediterar. Nackdelarna är att det tar tid att tappa upp ett badkar och är mindre miljövänligt än enkla duschar. Duschen å andra sidan går snabbast men är också mest effektiv eftersom allt vatten som når kroppen är nytt från kranen. I ett badkar återanvänds hela tiden vattnet vilket gör att det snabbare blir smutsigt.

Man kan också bada i en bassäng eller pool för att bli ren, men då måste man se till att skölja av kloret i en dusch, vilket gör att det inte alltid är värt besväret. Innan man badar i klor måste man också vara ren eftersom kloret reagerar med smuts och skapar klåda och rodnader.

Köket

Ett hem utan kök är inget riktigt hem resonerar de flesta. Det är i köket man oftast äter också, om det så är en trerätters eller ett yoghurtmellanmål. I köket kan man sitta med andra eller stå, i flyttstöket är det inte alla gånger matbordet som kommer upp först, vilket leder till att man får kompromissa ibland för att förenkla vardagen.