Ovanstående rubrik är ett känt ordspråk som många använder sig av för att förklara vad de känner om hemmet. Hemmet står ofta för det bekanta, trygga,

Ovanstående rubrik är ett känt ordspråk som många använder sig av för att förklara vad de känner om hemmet. Hemmet står ofta för det bekanta, trygga, lugna bostaden eller huset. Hemma får man göra som man behagar medan man ute i det offentliga rummet måste ta hänsyn till regler och normer, speciellt i den sociala kontexten.

När är man “borta”?

När man använder sig av ett ordspråk får man vara beredd på att inte alla förstår vad man menar, speciellt barn. Borta i det här sammanhanget kan tolkas på flera sätt, men det innebär att man inte befinner sig i sitt hem. Ibland innebär det också att man antyder att Sverige är hemmet och att man längtar tillbaka till Sverige där man sitter i utlandet.

Vad menar man med uttrycket?

Man vill poängtera att det är behagligast att vara hemma. När man är ute och reser får man räkna med att maten, hotellsängarna, folket man möter och så vidare inte alltid är till belåtenhet. Det som kan vara bra med att vara borta är att man kommer ifrån slentrianmässiga mönster där allt görs av rutin. Hjärnan mår bra av att erhålla nya intryck eftersom den stimuleras på största möjliga sätt då. Det är därför att rekommendera att unga börjar plugga i andra städer eller reser till länder de aldrig besökt. Speciellt tjejer brukar jobba som au-pair (hembiträde) medan killar väljer mer att studera och dylikt utomlands. Språkkurser brukar vara vanliga att ta när man åker på sådana typer av resor.

Borta bäst men hemma bra

Det är vanligt att också vända på uttrycket som ordspråket ovan antyder. Man kan exempelvis ha det svårt hemma, med bråkande föräldrar eller ett syskon som är sjukt. Man kan också ha problem med vattenskador och annat elände som stör vistelsen i hemmet ordentligt.

Vissa som använder uttrycket älskar att resa och har egentligen inte sitt boende mer än att mellanlanda då och då. Det är vanligt i Stockholm att ressugna ungdomar hyr ut sina lägenheter under långa perioder medan de åker på resor.

Vilket är det vanligaste sättet att ta sig till hemmet?

Det är svårt att svara på eftersom inte alla har körkort eller fordon för den delen. Många cyklar. I Stockholms innerstad är det vanligt att ta bussen eller tunnelbanan till jobbet medan det i inre Norrland är vanligast att ta bilen de mil man har till jobbet eller fritidsaktiviteten. Allt beror således på var man bor och hur man gillar att resa till och från aktiviteter.