Ett hem som är fläktande friskt ger både de inneboende och besökare ett gladare och piggare sinne, och det inspirerar till energi och kreativitet. Ljus av alla de slag är viktiga för den mänskliga hälsan och påverkar både sinne och kropp. Genom att inreda ditt hus eller lägenhet fräscht och luftigt kan du se fram emot att befinna dig i en stimulerande miljö.

Det finns mycket som du kan göra för att inreda ditt hem på ett ljust och vackert sätt, men först och främst bör du vara noggrann med att du lever i en hälsosam miljö. Det innebär att du ska ha en bostad fri från mögel och bra ventilering, och om du bor i ett hyreshus i storstaden kan din hyresvärd anlita ovk stockholm för en obligatorisk kontroll. Om allt är OK är det bara att inreda på men om det behövs vissa modifikationer är det bäst att köra igång efter att förändringarna är genomförda.

Det ljuva ljuset

Människan är av naturliga skäl vaken på dagen och trots att det i moderna tider finns tekniskt ljus så är hon ända funtad att fungera bäst när det är ljust. Se till att inreda hemmet i ljusa och fräscha färger och få med det behållning av den uppiggande verkan som ljuset har på ditt sinne. Om din hud dessutom kommer i kontakt med solljus fyller du på D-vitamindepåerna ordentligt, vilket bland annat är bra för skelettet och immunförsvaret och om du inte kan ta dig ut så går det också bra att öppna fönstret och bada i den skinande solen i några minuter.

Ett ljust hem behöver absolut inte vara inrett endast i vitt, utan det går också bra att använda sig av andra strålande och upplyftande färger som gult eller ljusblått. Blanda gärna: en vit tapet med guldgula ränder och massor med gröna växter, krämfärgade väggar med ett himmelsblått tak och så vidare. Det är lika viktigt att hemmet går i de färgskalor som du själv tycker om som att det är ljust omkring dig.

Lampor påverkar också hemmets fräschhet och ditt humör i allra högsta grad, och de flesta tycker att det känns mysigare med punktbelysning än med skrikiga ljusrör. Genom att sprida ut ljuset jämt och att ha vissa hörnor som är lite ljusare än andra, ges en hemtrevlig känsla som är skön att vistas i.

Får sovrummet vara ljust?

Många människor lider av sömnsvårigheter och experterna brukar rekommendera att sovrummet är så lugnt och mörkt som möjligt. Det innebär inte att väggarna behöver vara nattsvarta, utan handlar mer om att rummet ska kunna mörkläggas med tjocka gardiner. Att ha ett ljust sovrum går således alldeles utomordentligt bra om du föredrar det, så länge du har det mörkt när du sover.