Vardagsrummet är ett viktigt rum som samlar familj och vänner för mysiga kvällar tillsammans framför TV:n eller sällskapsspelet. Inredningen av vardagsrummet bör bestå av en balans mellan det funktionella och det estetiska. Även om en soffa är i en stilren design räcker det inte utan den måste även vara mysig och bekväm.

Möbler och inredningsdetaljer i vardagsrum

För att lyckas med inredningen av vardagsrummet gäller det att både välja rätt möbler och placera möblerna på rätt plats. En grundläggande regel är att soffan ska välkomna besökare och därför bör du undvika att placera soffan med ryggen mot den som stiger in i rummet. Soffan bör också vara fräsch och ren med några fina kuddar och plädar som skapar en inbjudande känsla. Om din soffa är sliten behöver du inte köpa en ny utan du kan istället byta ut tyget på soffan. Exempelvis finns ikea ektorp klädsel i olika färger till både nya och utgångna modeller. Även om soffan inte är sliten kan det vara härligt att pigga upp den med en ny färg för att förnya vardagsrummet.

Även stora mjuka mattor passar perfekt för att skapa en hemtrevlig och inbjudande känsla i vardagsrummet. Välj mellan att låta mattan vara ett intressant blickfång i en iögonfallande färg eller låt den diskret smälta in med övrig inredning. En matta har också en praktisk funktion eftersom den dämpar skarpa ljud och ger en bättre akustik. Glöm inte heller bort belysningen i vardagsrummet. Punktbelysning ger en ombonad känsla och med flera olika ljuskällor blir det enklare att anpassa belysningen i olika delar av rummet. Någon kanske vill läsa en bok vid en fåtölj medan en annan vill titta på TV utan att störas av ljus runt omkring. Med en blandning av bords- och golvlampor samt spotlights skapar du en optimal belysning.

Färgval i vardagsrummet

I vardagsrummet finns det inte några klassiska regler för färgval som det gör för exempelvis sovrum där det är viktigt att undvika uppiggande färger. Välj därför den färg som du tycker om i vardagsrummet men tänk på att välja neutrala färger som vitt eller grått om du planerar att sälja bostaden inom några år. De flesta bostadsköpare föredrar nämligen klassiska färger framför exempelvis knallgult eller mörkblått. Om du älskar färg kan du istället välja att sätta upp färgglada tavlor eller klä soffan med ett färgglatt sofföverdrag. Även gardiner och mattor kan vara färgstarka. Fördelen med att låta inredningsdetaljer stå för färgprakten är att de enkelt kan bytas ut när inredningstrenderna ändras. Att däremot måla om väggarna eller tapetsera kräver en större arbetsinsats och är dessutom ofta dyrare.

Sist men inte minst är det viktigt att inreda vardagsrummet med grönska. Krukor med stora gröna växter och vackra, blommande, krukväxter på fönsterbrädena bidrar till att rummet får en levande känsla under hela året.