Yin och yang, de fem elementen och chi är alla uttryck många av oss känner igen. Dessa är återkommande i den österländska uråldriga läran feng shui som beskriver hur vi människor påverkas av den miljö som omger oss – allt från vad vi ser, hör och känner doften av till vad vi rör vid. Vi påverkas dagligen av både de visuella och osynliga fält av energi som finns i vår omgivning och man kan säga att läran om feng shui vägleder oss i hur vi skapar möjligheter att leva i samspel med just dessa.

En bra balans uppnår vi många gånger med hjälp av naturen. Det är ingen tillfällighet att vi i århundraden använt oss av naturens läkande krafter – både fysiskt såväl som mentalt. Att efterlikna naturen är därför en bra utgångspunkt i din inredning, och är också en av grundtankarna i feng shui. Fyll ditt hem med gröna växter och placera dessa både högt och lågt. Se till att ljuset får komma in ordentligt genom att dra upp rullgardinerna i alla rum och fösa gardinerna åt sidan. Öppna även upp fönster och eventuella balkong- och altandörrar för att släppa in frisk luft.

Det är ingen nyhet att det är på natten och i vila som vi återhämtar oss allra bäst. Låt därför ditt sovrum vara en plats för rekreation och kraftsamling! Här är det viktigt att datorn och tv:n inte har någon plats, och sovrummet bör begränsas från så mycket elektronik som möjligt. Inom feng shui pratar man om att sängen är hemmets viktigaste möbel. Placera gärna denna med huvudändan mot en vägg och fotändan mot dörren för att skapa en känsla av trygghet. Undvik vassa hörn som pekar mot sovplatsen. Försök inreda med möbler i naturmaterial och använd dig av mjuka, dova färger som blått, beiget, grått och brunt – vilka alla är bra exempel på färger som återspeglar ett lugn.