Det finns många olika inredningsstilar, alltifrån strikt minimalism till färgstarka eller romantiska stilar. En faktor som inte alltid kommer med i traditionella inredningstips är vilken känsla som inredningen skapar. Att skapa ett hem som ger en harmonisk och lugn känsla är viktigt för många som vill kunna slappna av när de kommer hem efter en lång arbetsdag.

Välj inredning som gör dig avslappnad

Vad som är ett harmoniskt hem kan naturligtvis variera från person till person men det finns några gemensamma inredningsdetaljer som brukar anses vara avkopplande. Bland annat är det många som upplever att gröna växter och vackert blommande krukväxter får dem att må bra. Kanske är det kopplingen till naturen som gör att vi slappnar av i sällskapet av blommor och blad?

En annan inredningsdetalj som bidrar till ett harmoniskt hem är textilier av olika slag. En inbjudande soffa med mjuka plädar och fluffiga kuddar kan få den mest stressade att slappna av och må bra. Även tjocka gardiner och stora mattor bidrar till en mer harmonisk känsla i hemmet eftersom de dämpar höga ljud.

Vilka färger du ska välja beror förstås på tycke och smak men det finns några färger som brukar anses vara extra avkopplande. Naturfärger som beige, grått och blått är bra färger att inreda med för att skapa lugn och harmoni. Om du vill ha en lugn bas är till exempel en väggfärg i ljust beige ett bra val. Kombinera med ett träfärgat golv och möbler i grönt, blått eller olika nyanser av grått.

Övriga inredningsdetaljer är också viktiga för att hemmet ska bli en avkopplande oas. Tavlor eller fotografier med lugna motiv med dämpade färger bidrar till en harmonisk känsla. Även vackra böcker eller prydnadssaker i keramik och andra naturmaterial passar bra. Om du har svårt att bestämma dig för vad du ska välja vid inredningen är en bra idé att testa dig fram med olika saker. Börja med att plocka bort alla detaljer och för sedan tillbaka några saker för att se vilken känsla de skapar hos dig.