För de flesta kan inredning tyckas vara något personligt, nämligen hur man själv vill ha det. Faktum är dock att vi till stor grad influeras av våra f

För de flesta kan inredning tyckas vara något personligt, nämligen hur man själv vill ha det. Faktum är dock att vi till stor grad influeras av våra förfäder och samhället i stort. Så som andra inreder, inreder vi skulle man kunna uttrycka det som.

Definition av inredning

En rumsinredning är något man påträffar både i privata hem samt i offentliga inomhusmiljöer. Inredningen kan bestå av både arkitektoniska och fysiska kännetecken, men också av lösöre som möbler, prydnadssaker med mera. I det tidigare fallet kan det handla om exempelvis tapeter, kaminer, trappsteg och så vidare.

Inredningen skiljer sig också åt mellan olika länder. På norra hemisfären är det vanligare med dörrar mellan rummen istället för draperier som används i större utsträckning närmare ekvatorn. I Sverige är det få som skulle föredra draperier då de allra flesta är uppväxta med det systemet. Dörrar har fördelen att de ger avskildhet och även dämpar ljud. Ett draperi går fortare att fösa undan än vad det tar att öppna en dörr, men det ger inte så mycket avskildhet.

Växter

Växter och i all synnerhet krukväxter är väldigt populära bland allmänheten. Utöver att de ser fina ut så är det vetenskapligt bevisat att man mår bättre som människa om man betraktar växter. Som en liten bonus renar de även luften och tillför färskt syre, vilket kan pigga upp en. Det är inte så att man börjar lida akut syrebrist om man bor utan växter, då skillnaden är marginell men ändå påtaglig.

Har man lyxen att ha ett växthus på tomten kan man förstås fylla det med växter från golv till tak om man vill. Då måste man komma ihåg att under bistra vinternätter skydda växterna ordentligt om växthuset saknar isolering.

Bör ej förväxlas med andra ord

Det kan kännas logiskt att först säga inredning och i nästa andetag utredning. En utredning är något man genomför för att kartlägga en viss sak, exempelvis hur en stöld uppenbarade sig. Vidare är tillredning något man gör när man lagar mat.

Vem bestämmer vad man ska ha för inredning?

I Sverige får man inte inreda hur man vill i exempelvis en hyresrätt. Man ska alltid fråga om värdens tillstånd innan man sätter upp en ny tapet eller borrar in en skohylla i väggen. Bor man i ett hus köpt för eget kapital så har man all rätt att inreda hur man än behagar. Man får dock inte inreda på ett sätt så att folk tar skada, exempelvis ens egna barn. Barnen kan snubbla på saker och göra sig illa på exempelvis spetsiga bordsben. Om barnet far illa kan en orosanmälan upprättas, vilket kan leda till att Socialstyrelsen bestämmer sig för att överta vårdnaden av barnet tillsvidare.

Man kan också bestämma inredning ihop med sin partner exempelvis.