Att kompostera sitt matavfall inomhus kan många gånger upplevas både stökigt, kladdigt och inte helt utan sin odör. Men det finns ett väldigt effektivt och hygieniskt sätt att skapa en kompost inomhus, som du sedan kan blanda ner i jord eller lägga i trädgårdskomposten.

Från Japan kommer bokashi som är ett organiskt och hygieniskt sätt att kompostera sitt matavfall på. Istället för att bara slänga alla matrester huller om buller, som vi är vana vid här, så tillför man effektiva mikroorganismer, EM, och processen kan liknas vid fermentering istället för förmultning. För bästa resultat används en lufttät hink, det finns speciella bokashihinkar, och när EM tillsätts till matavfallet så påbörjas en nedbrytningsprocess utan syre, vilket gör att det varken luktar illa eller ruttnar. EM kan utgöras av exempelvis vetekli eller jästa fruktskal, som man sprider över matresterna.

Det finns mycket positivt med bokashi. Utöver att processen är luktfri och smidig att genomföra inomhus så går komposteringsförloppet relativt snabbt. Det tar bara ett par veckor innan man kan använda resultatet till jordförbättring eller plantering. Man kan även använda matavfall som inte alltid är rekommenderat för traditionell kompostering, som exempelvis kött, mejeriprodukter och fisk.

Om du använder dig av en speciell bokashihink så är den försedd med en kran så att du med jämna mellanrum kan tappa ur det lakvatten som uppstår i jäsningsprocessen. Detta lakvatten är väldigt rikt på näringsämnen och kan med fördel användas till att vattna dina växter eller spraya på deras blad, dock är det viktigt att tänka på att späda det för att inte skada växterna.

Bokashi används över hela världen och är ett enkelt och billigt sätt att få näringsrik jord, både i utvecklingsländer och i städer där många inte har egen jord. Så vare sig du bor i hus och har egen trädgård, eller bor i lägenhet och vill skaffa egen, fin jord, så är bokashi för dig.